2019'da İzlediğim Filmler



Merhaba,
Bir senenin daha sonuna geldik. Her senenin sonunda olduğu gibi bu sene de sinema ve kitap konusundaki tecrübelerimi paylaşmaya geldi vakit. Bu yazımızda filmleri anlatalım.

Not: Filmler izlenme sıralarına göre paylaşılmıştır. Beğeni veya gösterim yılı gözetilmemiştir.

1) Dunkirk (2017)

2019'un hemen başında izlediğim bu filmden bugüne hafızamda kalan en önemli ayrıntı muhteşem görselliğiydi. Bir kumsalda sıkıştırılmış yüz binlerce İngiliz askerinin sanki oradaymışsınız hissini veren doğal çekim sahneleriyle çaresizliklerini anlatan film, savaş ve dram sevenlere tavsiye edilir. Ben ve eşim filmi izlediğimiz dönemde Twitter paylaşımımızdan Dunkirk'e 10 üzerinden 7 vermişiz. Bugünkü IMDB puanı 7,9/10 Beyazperde.com puanı 3,7/5 Sinemalar.com 7,1/10



2) The Time Traveler's Wife ( Zaman Yolcusunun Eşi) 2009

Bu türü sevip sevmemenize göre tutum belirleyeceğiniz bir film. Zaman Yolcusunun Eşi isimli filmin konusu da ismi kadar ama biz beğeniyoruz bu türü. Baharat tadında bilim kurgu biraz romantizm ile yapılmış bir film. Benzer bir tür olarka 2017'de Göl Evi'ni izlmiştik. Sanırım o biraz daha zengin bir kurguya hakimdi. Bunu yada onu beğenen için bu bilgiyi de düşelim dedim

29 Martta Twitter'dan bu film için 8/10 vermişiz. IMDB puanı 7,1/10 Beyaz Perde puanı 4/5 Sinemalar.com puanı 8,1/10


3) Captain Fantastic (2016)



Bu sene izlediğimiz en etkileyici film budur. Filmin temel aldığı konu üzerine bir çok kez düşünmüşlüğümüz vardır. Film ise bu düşündüğümüz konuları olası sonuçları üzerine kayda çekmiş. Hayalimizi izlemek etkileyiciydi.

Konu şudur: Bir anne baba 6 çocuğuyla alternatif yaşam kurarlar. Modern dünyadan ayrı ona dokunmadan, bilgi, bilim ve yaşam ile yoğurulmuş bir sistem kurarlar. Gün gelir anne vefat eder ve bu sistem dahilindekilerce sorgulanır.

Filmde en etkilendiğim cümlelerden biri şuydu: "Kitaplarda yazmayan hiçbir şeyi bilmiyoruz baba"
Popüler kültürden uzak yetişen çocuklar modern dünyaya temas ettiklerinde kültürel ve fikri olarak son derece donanımlı olsalar da bir Coca Cola'yı, Nike'ı bilmiyorlardır. Sosyal çevrelerinde bu halleri alay konusu olur. Aksi durum ise, herhangi bir klasik müziği yılından bestecisine kadar bilirler ama bu sefer de bu bilgi sosyal çevrelerince bilinmemektedir.

Platon'un devletini model alan aile dış dünyayla temas ettiğinde bilgisinin teknoloji ve yeni dünyayı kavramada yeterli olmadığını farkeder. Bu çatışma çok başarılı şekilde resmedilmiş.

Filmde bir kaç sahne var aile ile beraber izlenirken gerginlik yaratabilir :) İzleyecek olanlar ona göre durumunu ayarlasın. Biz bu filme 9/10 vermiştik. Sinemalar.com 8,2/10 Beyazperde.com 3,8/5 IMDB Puanı 7,9/10 Puan.

4) Bucket List ( Şimdi Ya Da Asla) (2007)


Morgan Freeman olup da beğenememek olur mu?
Üstelik bu sefer iki usta aynı anda başrolde. Jack Nicholson ile başrolü paylaştıkları bu filmi benim gibi keşfetmemiş olan var ise kesinlikle tavsiye ederim. Ailenizle beraber zevkle izleyebileceğiniz bir film.

Hayatlarının son düzlüğüne girdiklerini hastane odasında test sonuçlarını öğrendiklerinde duyan iki oda arkadaşının kalan vakitlerini dolu dolu geçirme çabalarını zevkle izliyorsunuz. Tabi bahsetmeyi atladım. Bu iki arkadaşın hem ekonomik hem de karakter olarak taban tabana zıt olmaları ve beraber hayatı tecrübe ettikçe nasıl değiştiklerini zevkle göreceksiniz.

Bizim bu filme verdiğimiz puan 8/10 - Sinemalar.com 8,5/10  Beyazperde.com 4,4/5  IMDB 7,4/10

5) Love Actually (Aşk Her Yerde)

İngiliz komedi filmleri Amerikan sinemasından biraz farklı olur. Absürd denebilir bir anlayışları vardır. Bu farklı tarzları  Love Actually'i izlerken ilk başlarda adapte olmanızda güçlük yaratsa da film ilerleyip karakterlere alıştıkça romantik komedi tarzı sevenler bu filmi beğenebilir. Birbirinden bağımsız 4-5 farklı filmi aynı izliyormuşsunuz hissi uyanacak bu filmde. Tam rakamı hatırlayamıyorum ama sanırım 5 farklı ilişkiyi anlatıyordu. Yılbaşı akşamı için bir seçenek olabilir.

Filmin +18 birkaç sahnesi mevcut. Meraklısına duyurulur.

Bizim bu filme verdiğimiz puan 7/10 - Sinemalar.com 8,1/10  Beyazperde.com 4,2/5  IMDB 7,6/10

6) A Man Called Ove (2015) (Ove Adında Bir Adam)

2019 senesinde izlediğim en ilginç film.
Yapım İsveç'e ait. Konusunu şöyle anlatalım, oturduğunuz apartmanda emekli olmuş bir yönetici olsun. Apartman yönetimini askeri disiplin ile yönetiyor olsun. Her gün nizami şekilde giriş çıkış kapıları kontrol edilsin, kediler köpekler def edilsin, araçlar otoparkta muntazam şekilde yanaşsın istesin. Ve bu isteğini sürekli teftiş etsin. Bir meslek gibi. İş o adamın adı Ove. Bu şekilde anlatınca sinir sisteminiz gerilmiş stres olmuş olabilirsiniz ama film insan ilişkilerini, davranışlarının sebeplerini, insanın insana ihtiyacını o kadar güzel anlatmış ki film bittiğinde üzülüyorsunuz.

Bizim bu filme verdiğimiz puan 8/10 - Sinemalar.com 8/10  Beyazperde.com 3,3/5  IMDB 7,7/10




7) Ad Astra (2019) (Yıldızlara Doğru)

Bilim kurgu severlerin mutlaka izleyeceği Ad Astra, kadrosunda Brad Pitt gibi bir oyuncuyu barındırsa da konusunu çok fazla dağıtmış olmasından dolayı hayal kırıklığı yaratıyor.

Bizim bu filme verdiğimiz puan 6,5/10 - Sinemalar.com 6,3/10  Beyazperde.com 3,4/5  IMDB 6,7/10


8) Mary and Max (2009)

Animasyon severlerin mutlaka bildiği bir filmdir Mary and Max , biz yeni keşfettik. Aslında animasyondan daha farklı bir tarzı var filmin. Sanki kuklaların oynatıldığı bir perde gibi . Konu olarak da kesinlikle büyüklere uygun zira net bir kara komedi filmi.

Mary, Avustralya'nın kenar mahallerinden birinde yaşayan, sorumsuz ve yoksul bir aileye sahip olan, sekiz yaşındaki yalnız bir kız çocuğudur. Küçük kızın konuşabildiği tek kişi mektuplaştığı Avustralyalı bir savaş gazisidir. Postaneye gittiği bir gün şans eseri bir New York adres rehberi görür. Rehberi karıştıran Mary, New York'ta yaşayan Max Jerry Horowitz isimli bir adama mektup yazmaya başlar. Max, Manhattan'daki dairesinde yalnız yaşayan, ruhsal problemleri olan asosyal ve obez bir adamdır. 44 yaşındaki Max, Mary'nin mektubunu alır ve cevap yazmaya koyulur. Aralarında gelişen dostluk hayat hakkında acı ve tatlı gerçeklikleri beyaz perdeye sevimli ve dokunaklı bir şekilde yansıtır.

Bizim bu filme verdiğimiz puan 8/10 - Sinemalar.com 8,5/10  Beyazperde.com 4/5  IMDB 8,1/10

9) Sliding Doors (1998) Rastlantının Böylesi

Bazen düşünür insan, o gün o sokağa dönmeyip düz gitseydim böyle olmayacaktı.
Ya da keşke eve tekrar çıksaydım...

Bu gibi keşkeler keşke de kalmayıp gerçekleşmiş olsaydı yaşadığımız hayat şuandakinden çok daha farklı olabilirdi.

Sliding Doors'da işte böyle bir film. Yakalanan ve kaçırılan metronun alternatif yaşam şekli aynı anda izliyorsunuz. Son derece eğlenceli, merak uyandırıcı bir film. Tavsiye edilir.

Bizim bu filme verdiğimiz puan 8/10 - Sinemalar.com 7,7/10  Beyazperde.com 4,1/5  IMDB 6,7/10


10) Being There (1979) Merhaba Dünya


Bu filmi izlediğinizde asabınız bozulacak. Yok artık nasıl yahu ! diyeceksiniz.
Konu kısaca şöyle, kendini bildi bileli yaşadığı köşkün beyi ölür. O güne kadar evin dışına adımını atmamış, dünyayı görmemiş Gardiner doğru zaman doğru yerde bulunarak tüm salaklığına rağmen çılgınca bir yükselişe başlar.

Benim bu filme notun 7,5, eşimin 2 ( Salaklığa hiç tahammülü yok :) ) 
Sinemalar.com 7,8/10 Beyazperde.com 3,8/5 IMDB 8/10

11) Flipped (2010) İlk Aşk

Filmi iki ergen çağındaki çocuğun sesi ve gözünden izliyorsunuz. Juli Bryce'un peşinden koşar ama Bryce Juli'den başlarda hoşlanmaz. Sonraları ise işler hiç öyle ilerlemeyecektir. Çocukluk aşkı üzerinden, doğa sevgisi ve tüketim eleştirisi geliştiren film tavsiye edilir.

Bizim bu filme verdiğimiz puan 8/10 - Sinemalar.com 8,4/10  Beyazperde.com 4,1/5  IMDB 7,7/10


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYŞE KULİN- HAYAT DÜRBÜNÜMDE 40 SENE (1941-1964) KİTAP YORUMUM

Ayşe Kulin - Bir Gün Kitabı Yorumu

Sakıncalı Piyade Kitabı Tanıtımı ve Uğur Mumcu

Moskof Cariye HÜRREM SULTAN- Demet Altınyeleklioğlu