Kar Kokusu - Ahmet Ümit / Kitap Yorumu


Ahmet Ümit'in romanlarından okumadığım bir tek "Kar Kokusu" kalmıştı ki, o da artık okunup kütüphanemde yerini alanlar arasına katıldı.

Kar Kokusu 1998 yılında yayınlanmış . Sis ve Gece'den sonraki ikinci kitabıymış . Kitabın konusu Ahmet Ümit'in eğitimi için Moskova'da geçirdiği günlerden beslenmişe benziyor . Başarılı bir kurgu ile hazırlanan kitabın konusu kısaca şöyle özetlenebilir; Moskova'da Uluslararası Leninizm Enstitüsünde eğitim gören TKP'li gençlerden birinin öldürülmesiyle gerilmiş bir ortamda, KGB'nin iki istihbaratçısı Viktor ve Nikolay ile eğitmen Leonid'in katili bulma çabalarının konu edildiği romandır.

Kar Kokusu romanı okunduğunda Kavim , Patasana , Bab-ı Esrar , Kukla gibi Ahmet Ümit kitaplarına nazaran edebi olarak daha hafif  bulunabilir.  Zira saydığım eserlerde olayın yaşandığı yerin tarihi , bugünü veya karakterlerin yaşadığı olayların derinlemesine anlatılması ile içeriği genişleten Ahmet Ümit , "Kar Kokusu" isimli bu eserinde cinayet soruşturmasından çok uzaklaşmamış duruyor.

Edebiyatçılar arasında geçmiş yıllardan bu yana bir düşünce varmış; polisiye eser , edebi eser sayılmazmış. Eğer bu eski düşünceyi kabul edersek, Kar Kokusu'nu biraz daha polisiye sayabiliriz.

Kitap 261 sayfa; bugüne kadar hiç Ahmet Ümit okumamış olanlara güzel bir başlangıç olabilir. Konusu ile ilgili tedirginlik duyabilecek olanlar olabilir. Roman bir cinayetin katilini arama ile geçiyor yoksa siyasi bir kitap değil =))

Kitap hakkında son olarak şu notu düşelim; bu yazıyı hazırlarken word TKP kısaltmasını yazım yanlışı olarak gördü. Kelimenin üzerine sağ tıklayıp doğrusunu görmek istediğimde espirili sayılabilecek bir kelime vardı. O kelime "TİP" ti. Espirisi de şurada gizli:

"12 Eylül 1980 darbesiyle TİP kapatıldı. 1987 yılında TİP, TKP ile birleşerek Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) adını aldı. Bu parti daha sonra kendini feshetti. Bu partinin kadrolarının bir kısmı daha sonra ÖDP ve TKP'ye katıldı." (Vikipedi)

Word tarihi iyi izliyor =))

Yorumlar

  1. nurcan topcu9 Ocak 2010 20:31

    ben ahmet umıtın kıtaplarını begenerek okuyorum almadıgım daha bır suru kıtabı var ılk fırsatta alıp okuyacagım.

    YanıtlaSil
  2. [...] Rapsodisi - İnsan Ruhunun Haritası - Kar Kokusu - Kavim - Kukla - Ninatta’nın Bileziği - Patasana - Şeytan Ayrıntıda Gizlidir - Babı [...]

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel ama özeti anlayamadım pek. Daha açıklayıcı olabilirdi.

    YanıtlaSil
  4. Tanıtım güzel olmuş ama kitabin özetinide yazabilir misiniz rica etsem çünkü ona göre okumayı planlıyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYŞE KULİN- HAYAT DÜRBÜNÜMDE 40 SENE (1941-1964) KİTAP YORUMUM

Ayşe Kulin - Bir Gün Kitabı Yorumu

Sakıncalı Piyade Kitabı Tanıtımı ve Uğur Mumcu

Moskof Cariye HÜRREM SULTAN- Demet Altınyeleklioğlu