Veryansın Kitabı - Nihat Genç




BU YAZI MUHİBBİLER.COM SİTESİNE AİT OLUP DÜŞÜNDÜREN ŞEYLER BLOG YAYINLAMA HAKKINA SAHİPTİR.


Yeni bitirdiğim kitabım "Veryasın"

Şu sıra Avrasya TV (ART) de aynı isimdeki programı ile 15 günde bir gündemde olan , olup biten her şeyi farklı bakış açılarından anlatıp , senin benim anlayacağımız en sade şekilde anlatan , zihinlere ışık olan Nihat Genç'in kitabı .

Kitap SKYTURK 'te Serdar Akinan 'la birlikte yaptığı programların , en önemli kısımlarından oluşuyor . Benzetmeleri , fıkraların , eleştirilerin en tadından yenilmez kısımlarından oluşturmuşlar . Kitabın oluşmasına Destek Yayınlarından Sinan Onuş ve Erdem Anılan vesile olmuşlar .

Hatırı sayılır bir izleyici kitlesine ulaşan bu programlar internette sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılır hale geldi . Programın videoları , ses dosyaları forumlarda yayınlanır oldu . Programlarına ve kitaplarına olan bu ilgiyi Nihat Genç Veryansın kitabının önsözünde şöyle yorumlamış :

"Sizler beni 48 yaşımdan sonra tanıdınız . İşte o yaşa kadar ne yedim , ne içtim , yazarlıkla karnımı tüm ambargolara rağmen nasıl doyurdum ? Bu büyük direncin manevi bir formülü vardı . Tarihin derinliklerinde binlerce soylu yazar , direnerek , çalışarak , işkenceler altında canları pahasına metinlerini bizlere ulaştırmayı başardılar . Şimdi sen , ben , biz , onların aşkı , onların onuru , onların değerleriyle , kültürleriyle oluşuyoruz . Doğuda ve Batıda dünyamızı şekillendiren bu soylu yazarların ahlak dersi olmadan yola çıkanlar o holdinglerin , bu medyanın , şu şebeklerin , bu falan partinin , şu şeyhin köpeği , yalakası olur . Bu iletişim çağı sizi kandırmasın . Karşınıza yüzlerce gazetenin  sansürünü , yüzlerce televizyonun ambargo duvarını yıkarak geldim . Çünkü kalbimde , ellerimde , sırtımda , tarihin bu soylu yazarlarının hikmetli aşk sözleri vardı . O güzel adamların , duvarları delen büyülü sözleriydi ."



Kitabının da bana verdiği tad aynen bu büyülü söz beklentisinin verdiği heyecandı . Darbe , demokrasi , iktidar , muhalefet , Cumhurbaşkanlığı seçim süreci , toplum , siyasi tercihler hakkında hiç bakmadığımız yönlerden bakmamızı sağlayacak o değerli tespitlerini , kitaplarınız arasında tutmanızı tavsiye ederim . Tüm bunları anlatırken araya sıkıştığı fıkralarda cabası =)

Kitaptan rastlantısal olarak seçtiğim iki kısa bölüm aktarayım tanıtım amaçlı olarak :

"İkinci Dünya Savaşı büyük bir kargaşaydı . Tüm insanlık tarihinin kargaşası ve kaosu , bu savaşta yaşandı . Çünkü 2. Dünya Savaşı'nda 50 milyona yakın Avrupalı , uygar insan öldü . Birbirlerini öldürdüler . O uygar ; modada , sanatta bugün dünyanın bütün müzelerini dolduran Fransız sanatçılarıyla , ressamlarıyla dolu o Fransız kültürü gitti ve Almanları öldürdü . Dünyanın belki de en büyük filozoflarını yetiştirmiş Almanlar gittiler Fransızları öldürdüler . Hem de öyle bir iki değil , milyonlarca . Uygarlığın zirvesinde birbirlerini öldürüyorlar . Anlaşılmaz bir şey bu . Bu bir kaostur , kargaşadır . Kilise diyorsun inanan yok ! Kültür diyorsun , inanan yok ! İnsanlar bu kadar vahşice birbirlerini niye öldürürler ? Kaostur bu .

Aydınlar bunu anlamak zorundadır . Bir sürü aydın , 2. Dünya Savaşı üzerine yazıları yazmıştır . Ama bugün en moda olanlardan Sartre ve Camus , çok basit şeyler söylüyorlar . "İnsanoğlu dünyadan , Allah'tan , uygarlıktan bu kadar umudunu kesip kendi öz cinsini bu kadar vahşice niçin öldürür ?" Bu sorunun yanıtı yok . "O halde yeniden bir insan inşa etmek zorundayız . Bu dünya saçma , saçma felsefesi oradan geliyor . Bu kadar saçmalık olur mu ? Bu saçma bir düzendir . Bu saçma düzenden insanoğlu kurtulamaz , dünyayı böyle saçma kabul edelim" diyorlar . Bir mantığı ve iç düzeni yoktur kısacası . Büyük ve güçlü bir manifestodur bu .

Bu dünya saçma diye bir saçma olamayız . Biz , türümüzü yaşatmak için bir ahlak geliştirmek zorundayız . Yapacağımız ilk girişim başkasının sorumluluğunu ve başkasına karşı sorumluluğu bireye yerleştirmektir . Ben kendimi inşa ederken önce sana , topluma olan sorumlulukla bir benlik elde ediyorum . Ben önce sorumluluklarımı bileceğim . Başkasının sorumluluklarını ahlak edineceğim....."  (sayfa 19)

====================

"Birgün bir adam yanlışlıkla karısına boş ol demiş . Boş ol dediği için de İslam hukukuna göre karısından boşanmış olması lazım . Yeniden karısıyla kavuşması için karısının birisiyle geçici bir evlilik yapması gerekiyor . Adam köyden Izbandut gibi yarı deli bir adam bulmuş , getirmiş . Adamı kiralayacak böylece karısını tekrar alacak . Adamla birlikte gelmiş hocanın karşısına . "Hoca bir münasebetsizlik yaptık , sizce de bu uygun mudur ?  diyor . Oflu hoca adama dönüyor , "Şimdi bu adamla senin hanım mı evlenecek ? diye soruyor . "Evet" diye yanıtlıyor adam . Hoca da peki bu Boş olu kim söyledi diye soruyor . Adam da ben söyledim yanıtını verince  hoca , "O zaman bu adamın altına seni vermeli , kadının ne günahı var" diyor.

Buradan hareketle soruyorum : Cumhurbaşkanlığı seçiminde boş olu kim söyledi....."

(sayfa95)

====================

Kitap bu şekilde her programın en can alıcı bölümlerinin oluşturduğu 53 bölümden oluşuyor . En son bölümü Çanakkale Savaşlarına ayrılmış . Çok etkileyici bir bölüm . Ancak özellikle bu konudan bahsetmedim . Çanakkale savaşlarını farklı kitaplardan da alıntılarla yakın zamanda ayrıca işlemeyi planlıyorum .

Yorumlar

  1. Nihat Genç gerçekten zeki ve cesur bir yazar.Bu kitabını da en kısa zamanda alıp okucam.

    YanıtlaSil
  2. bu büyük adama şapka çıkartılır

    YanıtlaSil
  3. [...] ile satışa sunuldu. Nihat Genç’in 19. kitabı olarak raflardaki yerini aldı. Daha önce Veryansın,  Aşk Coğrafyasından Konuşmalar, Kompile Hikayeler isimli kitaplarını okuduğum Nihat [...]

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultanı Öldürmek Kitap Yorumu ve Fatih'in Ölümü Üzerine

Ayşe Kulin - Bir Gün Kitabı Yorumu

AYŞE KULİN- HAYAT DÜRBÜNÜMDE 40 SENE (1941-1964) KİTAP YORUMUM

Moskof Cariye HÜRREM SULTAN- Demet Altınyeleklioğlu