Bizim Evin Enflasyonu Şubat 2021 (#bizimevinenflasyonu)

 


Bizim evin enflasyonu etiketiyle (#bizimevinenflasyonu) paylaşıma başladığım yazımın Şubat ayı rakamları için çalışmaya 22 Şubatta başladım. Ocak ayında sepette  94 kalem mal/hizmet bulunurken bu ay bal, bezelye, diş macunu ve çamaşır suyu eklemesi yaparak toplam mal/hizmet adedini 98 kaleme çıkardım. Bu ürünler gözden kaçmış ve devamlı kullanılan ürünler olduğundan da Ocak ayı oranında düzeltmeye gittim ve %8,1 olarak değiştirdim. 

Gelecek aylarda da mevsimsel olarak eklenen/çıkan meyve sebzeler olacaktır. Bu değişimler açıklanmış olan #bizimevinenflasyonu oranında değişim yapmıyor olacak (Ocak ayında yaşanan revizyon ilk ve tek olacak). Ürünleri ilk çıktıkları ay değil çıktıktan sonraki aydan itibaren sepete dahil edip spekülatif artışın da önüne geçmeye çalışacağım. 

Örneğin şuan Erik kilogram fiyat 300 TL civarında. Bu ürünü bu fiyattan değil daha gerçekçi fiyatlara ulaştığında, fiyat dalgalanması bitip tüketicilerin çoğunluğunun alabildiği dönemde sepete ekleme yapmam daha gerçekçi olacaktır.

 Ocak ayı #bizimevinenflasyonu yazımı okumamış olanlar için linki buraya bırakalım.

Şubat ayı içeriğine girmeden önce belirtme ihtiyacı istediğim o uyarıyı da yazalım: “Açıklanan oranlar tüm hanelerin enflasyonu değildir. Tercih ettiğimiz kimi ürünler birçok kişinin kullandığı ürünler olmayabilir veya birçok kişinin sıklıkla kullandığı ürünleri biz kullanmıyor olabiliriz. Ancak yine de bu oranlar gerçeklikten siyah beyaz kadar uzak olmayıp yaşadığımız ekonomik hayat hakkında da fikir verebilir olacaktır.”

Gelelim bu aya,

Bu ay Ocak ayına nazaran daha sakin geçti. Fiyat hareketliliğinin daha sınırlı olduğu gözlemlendi. Yeni yılın gelmesiyle vergi ve harçlardaki artış, maaşlardaki artış ve hiçbir şey olmasa dahi yeni yılın adının yeterli olması sebebiyle başlayan fiyatlardaki artış dalgası tüm mal ve hizmetleri etkilemektedir. Sakinleşen şubat ayı artış oranımız %2,41 oldu. (Artı bilgi olarak vereyim, bu oran aylık tüketim miktarlarına göre ağırlıklandırılmış olup eşit oranda hesaplandığında %4,57 oranına ulaşılmaktadır.) 2021 yılının ilk gününden bu yana #bizimevinenflasyonu %10,51 a ulaşmış durumdadır. 

Fiyatı en çok artan ürünler sırasıyla balık(sardalye-hamsi) , avokado, bulaşık makinesi deterjanı, kağıt havlu peçete, kemikli kuzu eti oldu. 

Fiyat düşüşü olan ürünler ise şu sıralı olarak şöyle: Balık (450-600gr levrek – çipura), krem çikolata, çamaşır makinesi deterjanı (siyah) tavuk eti ve çikolata.

Sardalye ve hamsinin fiyat artışının mevsimsel etkiler sebebiyle olduğunu düşünüyorum. En çok fiyat düşüşü gözlemlenenler içindeki levrek ve çipura ise deniz balığı olmaması sebebiyle mevsimsel etkiden bağımsız arz taleple fiyatlanmakta. En çok azalış gözlemlenen tavuk ve çikolata ürünlerinde pandemi sebebiyle evde olma ve yılbaşı etkisi olduğunun, zamanla fiyat üzerindeki köpüğün alındığını düşünüyorum. 

FINDIK İÇİN ÖZEL DURUM

Her ne kadar bu ay fiyatında geri çekilme olsa da çikolata, krem çikolata ve fındık yağı ürünleriyle ilgili Dünya Gazetesinde okuduğum bir haberi de paylaşmak isterim. Pandemi nedeniyle talebin artması ve yaşanan kuraklık sebebiyle fındık üretimdeki düşüş fındık içeren ürün fiyatların artışına sebep olmakta. Bunun yanı sıra üretimdeki verim düşüklüğü de ciddi bir soruna yol açmakta. Türkiye’de dönüm başına ortalama verim 80 kilo iken son yıllarda Çin’in dönümde 500 kilo, Arjantin’in 350 kilo verim alıyor. Türkiye’nin lider olduğu bu pazarda verimliliğini arttırmaması halinde 5-7 yıl için liderliği kaptıracağı bilgisi de haber kaynaklarına geçiyor. Oysa Türkiye’nin geçmiş yıllarda dönüm başına 250 kiloya kadar verim elde ettiği de olmuş.

TÜİK VERİSİ İLE İLGİLİ BİLGİ

Tüik enflasyon verisini açıklarken baz yıl olarak (sabit değer) 2003 yılını kabul etmektedir. Benim hesabımda ise her ay bir önceki aya göre ne oranda değiştiği hesaplanmaktadır. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYŞE KULİN- HAYAT DÜRBÜNÜMDE 40 SENE (1941-1964) KİTAP YORUMUM

Ayşe Kulin - Bir Gün Kitabı Yorumu

Sakıncalı Piyade Kitabı Tanıtımı ve Uğur Mumcu

Moskof Cariye HÜRREM SULTAN- Demet Altınyeleklioğlu