Kaz Dağları Gezi Notları - Pınarbaşı - Sutüven ve Hasan Boğuldu




Merhaba

Kaz Dağları gezimizin ilk gününü Yeşilyurt Köyü, Zeus Altarı ve Adatepe Köyünü şurdaki (Link) yazımızda anlatmıştık. Eğer okumayan varsa öncelikle onu okuyarak sırayla gitmesini tavsiye ederiz.

İlk günün akşamı Albatros Dağ Evleri'ne geri geldiğimizde saat 7 yi geçmişti. Yemeğimizi yemek için yerimizi aldığımızda eşimle benim haricimde bir misafir daha vardı mekanda. Çalışan arkadaşla kurduğu yakın diyalogdan anladığımız kadarıyla bir hayli vakittir burada kalmaktaydı.

Yanılmamış. Melek hanım burada 1 haftasını doldurmuş.

O akşam yemeğinde ve sıcak sohbeti sebebiyle sonraki yemek ve kahvaltılarda da beraber olduk hep. Kendisi emekli bir Türkçe öğretmeni. Şu sıralar burada kalmasına sebep yazmakta olduğu kitabı için sakin bir ortam arayışıymış. Daha önceden yayınlanmış bir adet kitabı varmış. "İki Can Bir Bedende" - Melek Odabaş (KitapYurdu Linki)

İkinci günün sabahında kahvaltıdan sonra beraberce Pınarbaşı'na doğru yola çıktık. Çamlıbel Köyü içinde devam ederek 20 dakika kadar bir mesafede bulunan Pınarbaşı mesire alanının girişinde araç ücreti olarak 21 TL ücret alıyorlar. Tesiste henüz hizmet veren bir yer olmamasına karşın (çay-kahve dahi yok) bu ücret abartılı hatta sezon dışında hiç olmaması gerekirdi.



Alanda piknik masaları dere kenarına dizilmiş halde bulunmakta. Buranın insanlarının özellikle yaz akşamları uğrak yeri imiş burası.

Pınarbaşı Foto-1


Pınarbaşı Foto-2

Şu bir gerçek ki bir ortamın güzelliği etkileyiciliğini hissettirmek biz amatör fotoğraf ve video paylaşımcıları için çok zor bir görev. Çoğu zaman yaşanan güzelliğin yanına bile yaklaşamıyor paylaşılanlar. Bu yüzden yolunuz düşerse bu mekanları tecrübe etmenizde yarar vardır. Emin olun ki gördüğünüzden fazlasını tecrübe edeceksiniz.

İkinci gezi noktamız Kaz Dağları'nın en çok bilinen yeri olan Sutüven Şelalesi ve ardındaki Hasan Boğuldu Gölü oldu. Hemen belirtelim Hülya Avşar ve Yalçın Dümer'in oynadığı filmde anlatılan hikaye gerçek bir olay değilmiş. Bu hikaye Sabahattin Ali'nin şiirinde çıkma imiş.

Sabahattin Ali'nin Hasan Boğuldu Şiiri

Yazın buraya ulaşmak oldukça güç olabiliyormuş. Dağ yolu tamamen arabalarla dolu özellikle haftasonları yol tıkanabiliyormuş. Burada da kişi başı 7 TL gibi bir ücret ödeyerek içeri giriş yapabiliyorsunuz ancak bu sefer içerde açık tesis var. Hatta şelaleyi geçip göle doğru tırmanmaya başladığınızda yöresel ürünlerin satıldığı tezgahlara da denk gelebiliyorsunuz.

Sutüven şelalesi suyunu arkasındaki dereden, o derede Hasan Boğuldu'ya akan dağ sularından almakta. Şelale tam 17 metreden dökülüyor.





Hasan Boğuldu'ya akan dağ suları

Sutüven'i besleyen sular



Bu üstteki fotoğraf Pınarbaşı ağaçlarının arasından çekildi.






İkinci günkü gezimiz için iki de müze notları olacak ama onu ayrı bir yazı da paylaşmak daha fazlası olacaktır.

Şimdilik bu kadar....

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYŞE KULİN- HAYAT DÜRBÜNÜMDE 40 SENE (1941-1964) KİTAP YORUMUM

Ayşe Kulin - Bir Gün Kitabı Yorumu

Sakıncalı Piyade Kitabı Tanıtımı ve Uğur Mumcu

Moskof Cariye HÜRREM SULTAN- Demet Altınyeleklioğlu