Kaz Dağları Gezi Notları - Yeşilyurt - Adatepe Köyleri ve Zeus Altarı



Merhaba,

18 Nisan 2019 tarihinde eşimle beraber plansız bir şekilde çıktığımız Kaz Dağları bölgesi turumuzdan notlar aktarmak isterim. Hem tekrardan gittiğimde bana, hem de bu bölgeye gitmeyi düşünenlere rehber olması için.

( Daha önce gezdiğimiz yerlerle ilgili yazılarımız olmuştu. Eğer bu yazılarımızı okumadıysanız onları da okumanızı tavsiye ederiz. )

Konya Gezi Notları - Eskişehir Gezi Notları - Ayvalık Gezi Notları

Bölge hakkında önceden bir araştırmamız, tecrübemiz olmamasından dolayı gezilebilecek yerlerden çok kalınacak yerlere odaklandık ve değişik bir tecrübe olması açısından dağ evinde kalmayı tercih ettik. Kaz Dağları dağ evi olarak aratmalarınızda birde çok seçenek çıksa da bunların içinde en çok dikkat çeken isim Albatros Dağ Evleri oluyor. Güre'nin Çamlıbel köyünde (mahallesinde) bulunan evler aynı zamanda Tuncel Kurtiz'in mezarının da bulunduğu köy olarak adını duyurmuş.




Danışmadan aldığımız gezi rehberi sayesinde ayak üstü bir rota belirledik ve gezimize ilk olarak Edremit Körfezinin batı yakasında başlamaya karar verdik. İlk durak Yeşilyurt köyü oldu.

Köy hakkında ilk duyumlarımız bir dönem burada Erdal Özyağcılar'ın başrolünü oynadığı Karadağlılar isimli dizinin çevrilmiş olduğuydu. (Karamazov Kardeşlerden uyarlama) Daha sonra bir başka kişi bu dizinin Adatepe köyünde çevrildiğini söyledi ki muhtemelen de öyledir. Çünkü Adatepe köyü Yeşilyurt'a nazaran mimari açıdan daha özünü korumuş durumdaydı. (Tabi bu tamamen şahsi fikrimiz, gözlemimiz. Kesin bilgi diyemeyiz)

Yeşilyurt Camii Yapım Yılı 1322 geçiyor.



Yine mitolojiye göre, dünyanın ilk güzellik yarışması da bugünkü Yeşilyurt köyünün bulunduğu bu dağlar, bu topraklarda yapılmış. Yarışmada Kral Priamos'un oğlu Paris, Helen, Athena ve Afrodit arasından güzelliğin ve sevginin simgesi Afrodit'i kraliçe olarak seçti.

Yeşilyurt Köyünde Bir Sokak Çeşmesi

Köy Meydanı Uzaktan

Köyün Tepeden Görünüşü





Zeus Altarı'na Adatepe köyünün hemen girişinde denk geliyorsunuz. Ormanlık alanın girişinde demirden bir kapı var ve burada aracınızdan inip yaklaşık 15 - 20 dakika orman yolundan yürümeniz gerekiyor. Aslında bunu gereklilik olarak ifade etmemek gerek. 15-20 dakika enerji dolarak yürüyorsunuz daha doğru bir ifade olabilir.

Orman yolunda yürürken uzaktan görünen Adatepe köyü
Yolun başında bölgenin tarihçesi yazıyordu. Direk oradan alıntılayarak Altar'ın ne olduğunu paylaşalım:

Altar (Sunak) : Çok tanrılı dinlerde Tanrılara kurban ve adak sunulan, genellikle dikdörtgen şeklinde ve çoğunlukla taştan yapılma yapılara denilir. Eski çağlarda insanoğlu savaş, deniz seferi, düğün gibi önemli saydıkları işlere başlamadan veya tamamladıktan sonra Tanrılara çeşitli hayvanlar kurban ederler, çeşitli yiyecekler ve içkiler sunarlar, tütsüler yakarlardı. Böylelikle tanrıların kendilerine yardımcı olacaklarına, aksi halde hiddetleneceğine inanırlardı.

Antik Yunan'da Zeus ise tanrılarında arasında en ön sırada yer alır. Tanrıların tanrısı veya tanrıların babası olarak bilinirdi.  Zeua Altarı'nın işte Yunanlıların bu en yüce tanrısı için kurbanların kesildiği, hediyelerin sunulduğu yer olduğununa inanılır.





Bu manzara'dan sonra Adatepe köyünde bir çay molası verdik ve ardından son durak olarak Şahin Deresi kanyonuna gittik. Ancak saatin ilerlemiş olması sebebiyle kanyonu göremedik. Sadece deresi ile yetinmek zorunda kaldık. Sağlık olsun bir sonraki sefere artık kanyonda.

Orman içi -1

Orman için - 2

Panoromik fotoğrafın büyük halini üzerine tıklayarak görüntüleyebilirsiniz. Daha yüksek çözünürlüklü hali de mevcut ama internet kotalarımıza yazık dedim :)

Çay İçmek İçin Oturduğumuz Mekan - Mevsim sebebiyle boştu. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYŞE KULİN- HAYAT DÜRBÜNÜMDE 40 SENE (1941-1964) KİTAP YORUMUM

Ayşe Kulin - Bir Gün Kitabı Yorumu

Sakıncalı Piyade Kitabı Tanıtımı ve Uğur Mumcu

Moskof Cariye HÜRREM SULTAN- Demet Altınyeleklioğlu