Orijinal basımı 2010 senesinde olan kitabın Türkçe basımı 2019 yılında Paraşüt kitap tarafından yayımlanmış. Bir felsefe kitabından ziyade bir metod kitabı diyebiliriz. Okurken kendinizi daha çok bir eğitimci gözüyle okuyormuş hissine kapılıyorsunuz. Felsefenin minik zihinlerde filizler vermesine yol açacak metodları paylaşıyor kitap.
204 sayfadan oluşuyor. P4C terimi ile bu kitabı okuyunca karşılaştım. Bu konuda Türkye'de de bir çok program ve eğitim düzenlenmekteymiş. P4C, Çocuklar için felsefe anlamına gelen terimin baş harflerine atıfta bulunuyor. Eğitimci olmak gibi bir gayem yok ancak en azından çocuğumun gelişi için bu tarz eğitimleri bende araştırmaya başladım. Programın amacı soru soran, kabullenmeyip sorgulayan, fikirlerini beyan etmekten çekinmeyen çocukların gelişimine destek sağlamak.
Kitap da bu alanda yapılan çalışmaların yol haritasını vermekte. 1. bölümünde sınıfta felsefi soruşturma nasıl yapılırı anlatıyor. Kişilerin zihinlerini tetiklemek için sorulması gereken soruları, bu soruları soruş şeklimizi yaklaşımımızı anlatıyorken 2. bölüm ise bu oturumlarda konu olan hikayeleri anlatıyor. Zihinlerde çelişkilere ve soru işaretlerin sebep olacak hikayeler.
Oğlum Efe için 7-8 yaşına geldiğinde bu kitabı tekrar okuyacağım. Bu sefer onunla konuşup tartışarak okumayı hayal ederek.
Yorumlar
Yorum Gönder