Ben Nasıl Tasarruf Ediyorum ?


Merhaba, tasarruf konusu günümüz Türkiye'si koşullarında hem zorunluluk, hem de aynı zamanda bir o kadar zor bir konu. Ancak benim bu yazıyı kaleme almama sebep motivasyon, bu konunun mucizevi bir konu olmadığı aksine algımız ve tercihimizle ilgili olduğunu ifade edebilmektir.

Temel muhasebe eğitimi almış bir çok kişi bilir ki, muhasebenin ilkelerindendir ihtiyatlılık. Yani ister bireysel bir bütçeden bahsediyor olalım isterse de kurumsal bir bütçeden bahsediyor olalım planlamamızda ihtiyatlılıktan vazgeçmemeliyiz. Bu davranış karakterimiz halini almalı. 

Ancak ihtiyatlı olmayı unutturmayacak ve bu isteğimizi diri tutacak bir hesaplama yöntemi gerekli. Benim senelerden beri kullandığım basit ama etkili bu yöntemimi sizlerle paylaşmak ve geri bildirimlerinizle gelişimine katkı sağlamak isterim. 

İşim gereği tüm günüm bilgisayar başında geçiyor. Bu sebeple ben bahsedeceğim hesaplamayı bir excel dosyası ile gerçekleştiriyorum ancak imkanı olmayan kağıt kalemle de çok basit şekilde hesaplamasını yapabilir. 

Örnek olması açısından bireysel bir bütçe hesaplayalım. Bu bütçe sahibi kişinin aylık geliri 50.000TL olsun. Bu hesaplamada kişinin sabit gelirli olduğu varsayılmıştır, serbest gelirli kişi geçmişe dönük bir yıllık gelir hesabına sahip ise 12 aylık ortalamasını alıp bir tutar belirleyebilir. Belirlediği geliri geleceğe yönelik kullandığı için hesapladığı ilk ay ile son ay geliri arasındaki oransal farklı geleceğe yansıtarak gelecek ay oluşacak geliri tahmin etmeye çalışabilir. Örneğin 2023 Ocak ayı ile Aralık ayı arasında serbest gelirli kişi ortalama geliri 40.000TL olsun ancak ilk ay ile son ay arasındaki fark ortalama gelire oransal olarak eklensin. %10 fark var ise aylık ortalama gelir 44.000 kabul edilsin. 

Daha sonra tespit edilebilen tüm faturaların geçmiş 12 aylık tutarları tespit edilsin. Veyahut bir evin elektirik, su, doğalgaz, internet ve cep telefonu gibi faturaları çoğunlukla sabittir yada sabit olmayanlarda dönemsel olarak değişim gösterir ve bu değişim tahmin edilebilir bir değişimdir. 


Yukardaki tablo bu yazıyı hazırladığım 21/09/2024 tarihine göre düzenlenmiştir. Sol sütunda o ay için gerçekleşecek tahmini veya tespit edilmiş harcama kalemlerim var. En alt satırında da toplam tutarı mevcut. Sağ tarafta ise o gün için maaş hesabımda ne kadar olduğu yazılı (50.000TL) Bugünün tarihine göre hesapladığımıza ay sonuna daha 9 günüm var. 

 


Olası aysonu fazla rakamının altında bu hesaplama mevcut. (Hesap bakiyesi - toplam harcama) - (kalan gün * gün başına düşen tahmini harcama ki ben bunu 1200TL olarak belirledim.)


Bu gayet basit görünene hesapla size ne sağlar? Ay sonunda 1.000TL de olsa bir birikiminiz olabileceğini gösterir. Eylül ayının 30 olupta ay bittiğinde hesabınızdaki o 1.000TL'yi bir kazanç kabul edip yatırıma çevirebilmenizi sağlar. Eylül ayının 21'inde iken eşiniz ve çocuklarınızla dışarı çıkar bir akşam yemeği yerseniz ve hesap 2.000TL gelirse moral bozmamanızı, ay sonunda olası 1510TL fazlanız vardı, bugüne ayırdığınız 1200Tl nin üstüne yalnızca 800TL harcamış olacağınızı ve ay sonunda hala 710TL fazlanın olacağını görmenizi sağlar. 

Ortada bir rakam var ise motivasyonunuz artar. Hesaplamalarınız berraklaşır ve harcamalarınız üzerindeki kontrolünüz artar. 

- Harcamalarını tespit et ve rutin olanların ortalamalarını al

- Gelirini tespit et ve gün başına düşen gelirden daha düşük bir harcama limiti belirle. (Yukardaki hesaplamada 50.000/30=1666 iken biz günlük 1.200TL harcama limiti belirledik)

Tasarruf etmeden hayal kuramazsınız. Ne kadar tasarruf etseniz de enflasyonu yenemeyeceğinizi söyleyenlere inanmayın. Bir sonraki yazımda bu tasarrufları hangi yatırımlara yönlendirebileceğinizi paylaşacağım.

Yorumlar