Bizim Evin Enflasyonu Mart 2021 (#bizimevinenflasyonu)

 



2021 yılının başında başladığım Bizim Evin Enflasyonu yazı dizimin üçüncü yazısı olan Mart Ayı (#bizimevinenflasyonu) sonucu belli oldu. Her yazıda olduğu gibi bu yazının başında da o klasik uyarımızı yapalım.

Paylaşmış olduğumuz bu sonuçlar tüm hanelerin enflasyonu değildir. Bizim evimizde tükettiğimiz kimi ürünler çoğu hanenin kullandığı ürünler olmayabilir. Aynı şekilde çoğu hanenin kullandığı kimi ürünler de bizim tercih ettiğimiz ürünler içinde olmayabilir. Dolayısıyla elde edilen sonuçlar TÜİK sonuçlarına alternatif sonuçlar değildir. Ancak bu sonuçlar yaşadığımız toplumdan siyahla beyaz kadar da uzak değildir.


20 Mart 2021 sabahı Türkiye Ekonomisi büyük bir şokla uyandı. Merkez Bankası başkanı Naci Ağbal 4,5 ay gibi kısa bir sürenin sonunda görevinden alındı. Ağbal’ın görevinden alındığı hafta 18/03/2021’de yapılan para piyasası kurulu toplantısında haftalık borçlanma faizlerinin 200 puan yükseltilmesi kararı alındı. Piyasa görevden alınmayı bu kararın iktidar politikaları ile çatıştığı yönünde okudu ve Mart ayının son haftasında daha yüksek faiz ve daha yüksek döviz ile başbaşa kaldık.

Yaşanan bu hengamenin sonuçları sabahtan akşama hayatımıza tesir etmese de, zaten zor durumda olan hane halkı gelirlerini ilerleyen dönemde daha da yoracaktır. Üstelik yeni göreve başlayan Merkez Bankası başkanı bu saatten sonra ne yaparsa yapsın güven teşkil etmekte fazlasıyla zorlanacaktır. Nisan ayı toplantısını pas geçeceğine inandığım yönetim ardında çok daha sert döviz hareketliliği ile karşı karşıya kalabilir. Üstelik Mayıs ayı içindeki yurtdışı kaynak haber akışı da oldukça elektrik yüklü olacaktır.

Tüm bu gerilimin üzerine covid-19 salgını için yeterli miktar aşı temin edilememesi ve sonucunda yaz döneminde beklenenin altında turist ziyaretinin olması ihtimali, döviz konusundaki sıkıntıları daha, daha, daha arttıracaktır.

Birbirinden sıkıntılı gelecek resmi içinden bugüne bakarsak ve tüm bu anlattığım hikâyeler gerçekleşmemiş / gerçekleşmeyecek olsaydı bir ışık görüyoruz artık diyebilirdik. Piyasa beklentisinin 1 puan üzerinde artış yapan merkez bankası, piyasalara bağımsız olduğunu gerekli durumda faiz artışı yapmaktan çekinmeyeceği mesajını vermiş, dövizden umutlarının artık kesilmesi gerektiğini belirtmişti. Evet artan faiz piyasayı iyice sıkıştırmıştı ancak en azından döviz sakinlemiş olacaktı.




Benim endeksime göre Ocak ayında pik yapmış olan enflasyon (Tüik için de geçerli bu pik durumu), şubatta sakinlemiş, Martta ise oldukça dizginlenmiş olduğundan ucu görünen yaz mevsimi için umut dolabilirdik.

Tam yeri gelmişken oranlarımızı açıklayalım:

Ocak 2021 : %8,19

Şubat 2021: %2,41

Mart 2021: %1,48

İlk üç aylık bizim evin enflasyonu: %12,09

Dilerim artık Türkiye ekonomisine aklı selim düşünce hakim olur ve çılgın kararlardan tez zamanda vazgeçeriz. Atacak fazla mermimiz kalmadı. Biraz acı reçete, biraz ağza bal çalmak, ardından tekrar acı reçete, sonrasında tekrardan ağza bal çalmak hem yurtiçi hem de yurtdışı yatırımcının güvenini kaybettiriyor. Geceden sabaha vazgeçilmeyen akılcı çözümlerle ilerlememiz artık bir zorunluluk.

Bu ay sepeti yukarı doğru sürükleyen ilk 3 ürün şu şekilde:

1) Tavuk Eti %19,36

2) Netflix %12,90

3) Mandalina %12,86

Bu ay sepeti aşağı çekmeye çalışan üçlü ise şu şekilde:

1) Avokado - %39,95

2) Beyaz Peynir - %14,95 ( Fiyatı çektiğim hafta kampanyalı fiyat vardı. Sürpriz bir sonuca sebep oldu bu kampanya :) )

3) Akaryakıt -%13,85 (Hoş 30 Mart tarihi itibariyle artış oldu ama fiyatı çektiğim anda düşüş vardı)



Ekonomiden Haberler

- Türkiye’ye resmi olmayan boykot uygulayan Suudi Arabistan, Türk mallarını 3 ay gümrükte beklettikten sonra geri göndermeye başladı. Şuana kadar Türkiye’ye geri gönderilen konteyner sayısı 120’yi geçmiş durumdadır. Bu konteynerler içindeki ürünlerin çoğu raf ömrü olan ürünler olduğundan gümrükte bekletilip iade edilmesi sonrası kullanılmaz hale gelen bir çok ürün de bulunmaktadır.

- Açıklanan Ekonomi Reform Pakedi ile tarlada ve halde kalan tarımsal ürünlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) uygulamasıyla elektronik olarak pazarlanması öngörülüyor. Ditap sayesinde her ölçekteki çiftçi ürünü için Pazar bulabilecek, tüketici ve esnaf da istediği kalitede ürün tedarik edebilecek.

- Peak Games ve Rollic Games’in ABD’li oyun şirketi Zynga tarafından 1,8 milyar dolar ve 168 milyon dolar ile satın alınması, yılın en önemli gelişmeleri olurken, 2020 yılında oyun sektöründe gerçekleşen hisse satışı işlemleri de yaklaşık 2 milyar dolarlık hacim yarattı. Tüm bu gelişmeler, oyun sektörünü en fazla yatırım alan sektör konumuna taşırken, ayrıca Türkiye, dünya oyun pazarındaki yerini 18.nci sıraya taşıdı. Ad Colony ve Global WebIndex'in 2020 yılı araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye’deki tüm internet kullanıcılarının%84’ü en az bir cihaz ile mobil oyun oynuyor. Dünya oyun pazarı 2020 yılında pandeminin etkisiyle %9,3 büyüyerek 159 milyar dolara ulaştı.

- Rusya Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı hem Ayçiçek tohumuna hem de Ayçiçek yağı ihracatına da vergi getirmeye hazırlanıyor. Türkiye ise zeytinyağı ihracatına kota getirmiş durumdadır. 31 Ekim 2021 tarihine kadar dökme ve varilli zeytinyağı ihraç edilmeyecek. Tariş yetkilileri 2020 – 2021 sezonu rekoltesinin 173 bin olduğunu, 20 bin ton Suriye’den gelecek olduğunu 43 bin tonda bir önceki yıldan devir bulunduğunu belirtip iç piyasada ancak 140 bin tok tüketileceğini, kotanın üretici zora sokacağını belirttiler.



Nisan ayı #bizimevinenflasyonu yazımızda görüşmek üzere. Alım gücünüzün hiç hırpalanmaması dileğiyle :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYŞE KULİN- HAYAT DÜRBÜNÜMDE 40 SENE (1941-1964) KİTAP YORUMUM

Ayşe Kulin - Bir Gün Kitabı Yorumu

Sakıncalı Piyade Kitabı Tanıtımı ve Uğur Mumcu

Elif Şafak - Aşk Kitap Yorumum