2020'de Ne Okudum Ne İzledim?

 


Yapamamış olsam da tam günlük tutulacak seneydi 2020. Bizler yazmış ya da yazamamış olsak da tarih yazıcılar bu seneyi yıllar geçse de bizlere hep hatırlatacaklar. “Hatırlarsınız o dönem pandemi vardı, sokağa çıkamaz, çıktığımızda da maskesiz dolaşamaz olmuştuk…” diye anımsatacaklardır.

 

Acısı, yorgunluğu çoktu 2020’nin ama bize dünyanın en güzel mutluluğunu tattırdı bu zalim yıl. Bir oğluşumuz oldu. Bildiğim hayatın genel akış seyri biraz değişti onla beraber. Bu kadar uzun soluklu uykusuzluk ve yorgunluk evresini hiç yaşamamıştık ne Hande ne de ben. Değer mi? Can feda…

 

Demem o ki bu sene farklı bir seneydi ve iki yıldır tutan kitap hedefi bu yıl hedefin yamacına bile yaklaşamadı. 2021 de tutar mı? Bilmiyorum daha önce hiç ellerinden tutup kambur şekilde durup evde yürütmem gereken bir adamla yaşamadım. Biraz onun kararı.

 

Önce ne okudum ardında ne izledim yazımın ne okudum kısmı başlasın o zaman;

 Not: Buradan sonra okuyacak olduğunuz bilgiler yıl için şu twit altında toplanmıştır. ( Kitap ve Film Paylaşımı

2020’de Ne Okudum?

 

DOĞAN CÜCELOĞLU – GELİŞTİREN ANNE BABA

 

Şubat ayının 6’sında okuyup bitirdiğimi yazmışım Twitter’da. Efe gelmeden 2 gün önce. O zaman düştüğüm notta, en bu kitabı 2-3 yaşında çocuğu olanların okuması gerektiğini yazmışım. Yani 2 sene sonra tekrar okumama gereken bir kitap bu. Kitabın verdiğin en temel mesaj bir çocuğunuz olduğunu bilin ama ona çocuk muamelesi yapmayın. Denk iletişimin gelişimi için ebeveyne sorumluluk yüklerken, sorumluluklarının bilincinde olması içinde çocuğa yetki verilmesi gerektiğini anlatıyor. Doğru çocuk gelişimi için onlara oyun ve eğlencenin yanında görevlerde vermemiz gereklidir. Bu görevler onların sorumlulukları olmalı ve yaşamın için eğlence kadar çalışmanın, korumanın, sakınmanın ve değer bilmenin olduğunu da fark ettirmeliyiz.

 

Tavsiye edilir.

 

YÜKSELEN BİR DENİZ – CAN DÜNDAR

Okuduğum ondan İstiklal Savaşı ve Cumhuriyet devrimi kitaplarına rağmen farklı detayları yakaladığım bir kitap. Denk gelirse okumanı tavsiyesiyle…

 

BİR KUZEY MACERASI – JACK LONDON

Senin 3. Kitabı Jack London’ın Bir Kuzey Macerası 44 sayfa ama ilk on sayfasını geçebilmek hakikaten sabır istiyor. Modern klasikler serisinin kitapları genellikle akıcı ve etkileyicidir ama bu eser bunu demek biraz güç.

 

ZACHARIUS USTA – JULES VERNE

 

Çocukluğumun kayıp halkaları var. Türk ve Batı romancılığının nice dev ismini hiç okumadan 20li yaşlara vardım. O dönem olmadı, sevemedim okumayı. Belki daha farklı hayallerimiz, yaratıcılıklarımız olabilirdi onları okusaydık ama olmadı. Şimdi niyet oğluşa okutabilmek…

 

Jules Verne de o önemli isimlerden biri. En bilindik en önemli eseri Zacharius Usta değil ama etkileyiciliği fazla olan bir eser. Çerezlik diye tabir edilebilecek incelikte olan kitap. Ancak son derece etkileyici bir hikayesi var. Bir saat ustasının yaptığı saatler günün birinde tek tek durmaya başlar. Sattığı saatler sırayla iade edilmeye başlar. Sorunun ne olduğunu bir türlü bulamaya usta, iade gelen her saat ile daha çok içine kapanmaya başlar. Güzel kitap tavsiye edilir.

 

KÖLELER VE EFENDİLER – HAMZA YARDIMCIOĞLU

Bir dönem oldu oğluş uyurken başında beklemek gerek oldu. O süreçte twitter, instagram takılmaktansa bir şekilde kitap okumaya çalıştık. Köleler ve Efendiler kitabı da bu döneme ait, normal okuma alışkanlıklarımdan farklı türde olarak okuduğum bir kitap. Hamza Yarcımcıoğlu’nun intenet sitesi üzerinden ücretsiz olarak dağıtımda olan kitap, Eski Ahit , Yeni Ahit ve Kuran’dan para ve sermaye düzenine ilişkin anlatılarda bulunuyor. Farklı bir eser. Ücretsiz olduğu için göz atılabilir.

 

Linki de buraya bırakalım:

https://www.hamzayardimcioglu.com/2020/03/25/koleler-ve-efendiler/

 

GEÇMİŞE YOLCULUK – STEFAN ZWEIG

Yasak bir aşkın hikayesi. Seneler sonra tekrar karşılaşınca bir aynı biz miyizdir? Aşk hala yerinde duruyor mudur? Yine kısa bir hikaye. Denk gelir elinize geçerse bir günde okuyup bitirebileceğiniz kalınlıkta.

 

İLK FELSEFE KİTABIM – EMİLİANO Dİ MARCO

Çalıştığım kurumun kitap satışın önüme çıkan ve gün gelir oğluşa okurum diye aldığım bir kitap. Göz gezdirmek için başladığım okuma baştan sona okumamla son buldu. Platon’un ünlü diyaloglarından uyarlanmış 4 ayrı hikayeden oluşan kitap renkli çizimleriyle özellikle 8-10 yaşındaki arkadaşların ilgisini çekecektir. Çocuklarının düşünce dünyalarına tohum ekmek için tavsiye ettiğim bir kitap. Hatta çevirisi o derece iyi ki benzer yayınları var ise araştırmayı da düşünüyorum .

 

2020’de Ne İzledim?

1)      Joker  (9/10) : Hakkında çok şey söylendi yazıldı. Bize pek bir şey kalmadı diyecek.  Ama bir not düşelim şöyle, Joaquin Phoenix oynadığı deli rolü ile çok başarılı iş çıkarıyor. Biz iki iyinin kıyaslamasını yapmıştık kendimizce ve Deli ve Dahi’deki Sean Pean’ı bir tık daha iyi bulduk.

Bu bilgi ne için mi? Bir taşla iki film izeyin diye J

2)      The İmitation Game (7,5) : Gerçek hayat hikaysinden uyarlama film, II. Dünya Savaşı sırasındaki Alman yazışmalarındaki şifrelemeyi çözen Alan Turing’in hikayesini anlatıyor. Başarılı bir film ama hikayenin zaman akışında biraz kopukluk var gibi geldi. O yüzden biraz puan kırdık.

 

3)      Ölümlü Dünya (8/10)

 

 

4)      Aslan Kral (9,5/10): İlk sinema salonunda izlediğim film değildi ama anlayarak izlediğim ilk filmdi Aslan Kral. Çok etkilenmiştim çocuk zihnimde. Yeni Aslan Kral’ı izlerken o anıların zedeleneceğini düşündüm ama hiç öyle olmadı. Animasyon uyarlaması da çok başarılı olmuş. Oğluşum az büyüsün artık ona bu halini izletiriz J

 

5)      Freaks ( 7,7) : Toplumda ucube olarak kabul edilen bir takım insanlar vardır. Bu kişilerin üstün yetenekleri vardır ve kendilerini normal kabul eden toplumun diğer kısmını oluşturan büyük kitlece bu ucube kişiler tehlikeli olarak kabul görmektedir. Ucubeler ya öldürülüyor yada sürgün ediliyordu. Film başladığında konunun bu ana damarını hemen öğrenemiyorsunuz. O yüzden hikayeyle bütünleşme bir vakit alabilir ama güzel film.

 

 

6)      The Fall (8/10): Çok farklı, çok renkli, fantastik bir hikaye. Mutlaka şans verilmeli

 

7)      Masum – Türk Dizisi ( Netflix) : BluTV yapımı olan filmi üyeliğim olmaması sebebiyle izleyememiştim ama Netfilx tarafından hakları satın alınınca izleme imkanı oldu. Oyuncu kadrosu ve o kadronun oyunculuğu çok iyi. Buna da şans verin derim

 

 

8)      About Time (7/10): Tamamen isim karışıklığı ile izlemeye başladığımız film romantik bilimkurgu türünde. Yaşadığı bir kazada nehire uçan aracı içinde boğulacakken yıldırım düşmesi sonucu hayata tutuna esas kızın hikayesi bu tutunduğu yerde takılı kalıyor. Hayatın 29 yaşında takılı kalan esas kızın yaşlanmadığı fark edildikçe yer değiştirmeleri, tekrar yeni hayat kurma çabalarının anlatıldığı hikaye 108 yaşına kadar sürer. Farklı bir konu…

 

9)      Paramedic (7,5/10) : İspanyol gerilim türündeki film kıskançlık ve aile içi şiddeti resmediyor.

 

 

10   Dark (Dizi)

11   Bir Başkadır (1. Sezon – Dizi)

12   Crown (Dizi)

13   Borgen (Dizi)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYŞE KULİN- HAYAT DÜRBÜNÜMDE 40 SENE (1941-1964) KİTAP YORUMUM

Ayşe Kulin - Bir Gün Kitabı Yorumu

Sakıncalı Piyade Kitabı Tanıtımı ve Uğur Mumcu

Moskof Cariye HÜRREM SULTAN- Demet Altınyeleklioğlu