İzmir - Ahmet Priştina Kent Arşivi ve Müzesi Notları ve Fotoğrafları



Ahmet Priştina Kent Arşivi ve Müzesi  (APİKAM) çoğumuzun önünden geçerken fark etmediği ya da görüp, gitmeye pek niyetlenmediğimiz bir yer. Bu sebepten farkındalığı arttırmak adına edindiğimiz tecrübeyi paylaşıp daha çok İzmirlinin burayı ziyaret etmesine sebep olmayı dileriz.

Çankaya’daki İtfaiye eski binasında bulunan Ahmet Priştina Kent Arşivi ve Müzesi (bundan sonra burada APİKAM diye bahsedeceğim) isminden de anlaşılacağı üzere iki ana birimden oluşmakta;
Arşiv ve müze.

Arşiv kısmına giriş için akademisyen olmamız ve bir araştırma için gelmiş olmamız şartı olduğu söylendi. Yani arşive girilemiyor. Ama kimi zaman yapılan etkinlikler bu alanda da oluyormuş.

Detaylar için internet sitesi: Apikam



Müze kısmı ücretsiz ve tüm ziyaretçilere açık.

İzmir kent yaşamından, materyaller, araçlar, maket otobüsler ve bir çok eski fotoğrafın bulunduğu pano ile yaşadığımız kentin geçmişine yolculuk yapabiliriz.

1985 yılına kadar İtfaiye makam aracı olarak görev yapmış olan 1938 model Chrysler Royal marka otomobil ve üretiminden itibaren sadece İzmir’de kullanılmış olan 1957 model BMW R26 motorsiklet müzede sergilenmektedir. (üst fotoğraf)


Ama müzede en ilgi çekenler otobüs maketleri oluyor. En azından bizim için öyle oldu. IKARUS marka gür sesli otobüs maketini görenler, 90lı yıllardaki bu otobüsü hemen hatırlayacaktır. Yine maket otobüs olarak çok daha eski dönemlere ait maketlerde mevcut müzede. Bunlardan bir tanesi 1930 1950 yılları arasında kullanılan üstü açılan otobüslerdir.


Bu iki fotoğraf da yakın geçmiş zamandan otobüs biletlerimizin sergisi. En net hatırladığımız ilk fotoğrafın sağ tarafındaki mor öğrenci biletleri oldu. 

Fotoğrafın büyük hali için üzerine tıklayın
Vecihi Hürkuş; Vatanım Sensin dizisini izlemiş olanlar bu ismi hemen hatırlayacaklardır. Kurtuluş mücadelesi döneminde çok önemli karakterlerden biridir. Onun temelini attığı havacılık bugün İzmir'de hala aynı bölgede çalışmaya devam etmektedir. 

Panolarda yaşadığımız kentin geçmişine dair daha bir çok ayrıntıyı öğrenebileceğiniz bu müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Bu alan içine dahil olmayan ama yine eski itfaiye alanı içindeki bir başka binada Kurtuluş Savaşı'na ait fotoğraf ve kayıtların bulunduğu bir bölüm daha var. Bu kısım devamlı açık mıdır emn değilim ancak Kurtuluş hareketinin 100. yılı olması sebebiyle en azından şu sıralar açık olacağı düşüncesindeyim. Fikir olması açısında o bölümden de bir kaç kare düşelim buraya.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYŞE KULİN- HAYAT DÜRBÜNÜMDE 40 SENE (1941-1964) KİTAP YORUMUM

Ayşe Kulin - Bir Gün Kitabı Yorumu

Sakıncalı Piyade Kitabı Tanıtımı ve Uğur Mumcu

Moskof Cariye HÜRREM SULTAN- Demet Altınyeleklioğlu