Osman Aysu - Casus Kitabı Yorumum


Polisiye romanın temelinde suç vardır. Bu suçun işlenişi işe o polisiye roman yazarının üslubudur. Suçu anlatan romanlar, klasik polisiye, kara roman, casus romanları, gerilim romanları diye kendi aralarında türlere ayrılırlar.

Kara roman bunların arasında oldukça özgün bir konuma sahiptir. Kara romana örnek olarak Ahmet Ümit romanlarını verebilirim. Eserlerinin her birinde kara romanın özelliği olan sosyal ve ekonomik bir nedenden ötürü suç vardır. Klasik polisiye; çok bilinmeyenli bir cinayet bilmecesinin çözümüne dayanır. Klasik polisiyeye örnek olarak daha önce blogumda tanıtımını yaptığım Agahta Christie'nin Fare Kapanı isimli romanını verebilirim. Casus romanları devlet yada şirketler düzeyinde işlenen bir suçun işlenişidir.

Casus romanına örnek olarak, ilk kez bir kitabını okuduğum Osman Aysu'nun Casus isimli kitabını verebilirim. Kitap kendi türünde başarılı bir eser. Aksiyon, hız, gizem birbiriyle iyi harmanlanmış. Ama şahsi fikrim daha çok bir çizgi romanı anımsatıyor hikaye.



Bunu söylerken ne çizgi romanları küçümsüyorum nede Casus isimli kitabı yeriyorum. Bunu dememdeki sebebim şu; bir kara roman'ı gidipte çizgi roman yaparsanız tüm ihtişamını öldürürsünüz. Verdiği niyeti , mesajı yok edersiniz. Ama bahsi geçen bu roman türündekileri çizgi romana çevirirseniz hiçbir yanı eksilmez . Zira eserin varolma amacı yalnız okuyana heyecan vermek.

Bu fark aynen sinemada da vardır. Birçok polisiye macera filmi izlemişsinizdir ama Seven'ı izlediyseniz onu unutamazsınız. Zira eserin zihne kazınan bir mesajı vardı.

Osman Aysu'nun okuduğum ilk kitabıydı. İkincisi karşıma çıksa yine okurum ama burada dediklerimi unutmadan yaklaşırım kitaba. Yalnızca heyecan yaşamak için !

Arka kapak yazısı:
"...Onu tanıyamamak sinsi bir korku gibi yüreğini kapladı. Aradan otuz sene geçmişti; zamanın yaratacağı değişiklik inkâr edilemeyecek kadar önemliydi. Onu KGB'nin sorgu odasındaki son hâliyle gözlerinin önünde canlandırdı. Beklediği kişi o tarihlerde gencecik bir görevliydi. İnce, zayıf ve sarışın. Ama tanıdığı en acımasız ve gaddar ajanlardan biriydi. Tam bir hafta kendisini sorgulayıp, işkence etmişti...'

Emekli ve yaşlı bir ajan: Samim Vardar.

Teşkilat ondan bir şüpheliyi teşhis etmesini istiyor. Şüpheli, bir işkence tezgâhında ona hayatının en büyük kâbusunu yaşatan kişi olabilir.

Ve Samim Vardar, geçmişte yarım kalmış gibi görünen hesapların, bir gün tamamen kapanmak üzere insanın karşısına çıkabileceğinin gerçeğiyle yüzleşiyor.

Osman Aysu'nun kıvrak kaleminden

çıkan yeni bir maceranın eşiğindesiniz... Hazırsanız, satırların arasında keşfedilecek çok şey var..."

NOT: Kitap cep boy olarak piyasada mevcut 9,90 lira.

NOT: Polisiye roman hakkındaki bilgilerde İnsan Ruhunun Haritası (Ahmet Ümit) isimli kitaptan yararlanılmıştır.

Yorumlar

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Hande Tutkun, Cefe. Cefe said: Casus-OsmanAysu Kitap Yorumu ! Kara roman nedir , polisiye roman kaça ayrılır... Blogumuza yazdım ! http://bit.ly/e6GchH [...]

    YanıtlaSil
  2. 20 küsür kitabını okumuş biri olarak en basit romanlarından birini okumussun..Yazar ve Aşkı Miras Doğum Günü 15 Aralık Sevdim Bir Genç Kadını Londra Moskova Hattı Bir Aşk Masalı ilk etapta aklıma gelen ve tavsiye edebileceğim kitapları Çöl Akrebini de unutmamakta fayda var.bu arada bende bir çok kitabı var dilersen verebilirim.

    YanıtlaSil
  3. [...] Turgul senarist-yönetmen olmasa, kitap yazarı olsa idi Av Mevsimi’ni kara roman türünde yazardı. İnsanların istek ve arzularının onları nasıl yönlendirdiğini daha detaylı ifade [...]

    YanıtlaSil
  4. [...] Aysu’nun okuduğum ikinci eseri olan Kanlı Tutku, ilk okuduğum Casus’a göre çok daha akıcı, çok daha heyecan vericiydi. Katil, çok dikkatli olmadıktan sonra fark [...]

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultanı Öldürmek Kitap Yorumu ve Fatih'in Ölümü Üzerine

Ayşe Kulin - Bir Gün Kitabı Yorumu

AYŞE KULİN- HAYAT DÜRBÜNÜMDE 40 SENE (1941-1964) KİTAP YORUMUM

Moskof Cariye HÜRREM SULTAN- Demet Altınyeleklioğlu