Se7en Filmi İzlenimleri


On dört yıl öncesinde yapılmış bir filmmiş "Seven" yada bir diğere yazımı ile "Se7en" . Bu zamana kadar ismini birkaç kere duymuştum , ancak bunların hepsi isminin farklı yazım tekniğinden ileri gelmekteydi . Konusuna dair hiçbir fikrim yoktu ; ta ki Youtube'ta Ahmet Ümit'in bir videosunda bu filmle ilgili değerlendirmelerine rastlayana kadar . Ardında derhal filmi edinip , izledim .

Bir film tanıtımından çok uzak bir anlatım olacak ,  ilerleyen satırlar . Bunda hem Ahmet Ümit ustanın anlatımının katkısı , hem de filmin bir seri katilden yola çıkarak insan nedir , insan ne yapmalıdır , bu yaşam şekline karşı ne yapmalıdır bunu sorgulayan mesajlarının etkisi var . Bir iki ana karakter üzerinden gidiyor eser.  Somerset deneyimli , emekliliğini istemiş , tecrübeli bir dedektif . Mills ise genç , heyecanlı ve görevini layığıyla yerine getirerek dünyayı değiştirebileceğine inanan bir dedektiftir . Somerset'se bunun böyle olmayacağını bilen biri ; ki bunu ilerleyen sahnelerdeki bir bölümde (bar sahnesi) açıklıyor da . Katil ise sıradan bir katil değil ; her cinayetinin altında yeni bir mesaj veriyor . Tüm cinayetlerin ilahi bir amacı olduğuna inanıyor .

7 büyük günahı gerçekleştirenleri yok ediyorlar katil . Kendinin ilahi görevli olduğuna inanıyor ve bu cinayetleri gerçekleştirerek dünyanın kötülüklerden kurtulmasını sağlayacağına inanıyor . ( 7 Büyük günah : Oburluk - Tembellik - Öfke - Aç gözlülük - Kibir - Şehvet ve Kıskançlık )

Katil çok sabırlı ve planlı işlediği cinayetlerinin her birinde bu yedi büyük günahtan birini işleyeni yok ediyor . O bunları işlerken tecrübe ve sabırlı Somerset ile heyecanlı ve sabırsız Mills te diğer bir şekilde insanlık dersi veriyor .

Filmi yorumlayan polisiye roman yazarı Ahmet Ümit , seri katillerin hangi sebeplerden ötürü o hale geldiklerini şöyle açıklıyor :

"Katilleri yaratan toplumdaki yalnızlaşma ve yabancılaşmadır . İnsanın yarattığı varlıklara olan tutku , insan ilişkilerinde ki sıcaklığı yitiriyor . Bunu bir Mercedes marka otomobile olan tutku ile nesnelleştirebiliriz . İnsanlar onu elde etmeyi amaçlıyorlar ve onu amaçlarken insani özelliklerini de yitirebiliyorlar . Ahlak , din , felsefe , siyaset gibi düşüncelerden uzaklaşıp maddeye yönelme , ona tutkun olma , komşumuzla , akrabalarımızla iletişimimizi koparıyor . Geçmişinde veya bugün yaşadığı şoklar (tecavüz , istismar , saldırı) insanları çıkmaza sokabiliyor ve böyle bir toplumda şoku yaşayan kişi sesini duyuramaz oluyor. Bir şekilde isyanınızı duyurmak istiyor . Öyle bir eser yaratmalı ki tüm herkes ondan haberdar olmalı . İşte seri katiller bu ruh hali ile oluşuyor."

Bahsi geçen Mercedes yalnızca bir örnek. İnsanın yarattığı sınıf göstergesi olan bir madde . Günümüzde her geçen gün artan cinayetler ve cinnetler ile yaşadığımız ekonomik yaşamı karşılaştırdığımızda yazar Ahmet Ümit ne kadar doğru bir tespitte bulunduğunu fark edebiliriz .

Filmi izleyecek olanlar bir sahnede Somerset ve Mills barda oturup sohbet ederken göreceklerdir . O an filmin felsefi açıdan en değerli kısmı . Somerset orada konuşmalarında katili yakaladığında hiçbir şeyin değişmeyeceğini söylüyor . Çünkü bizler katili yakalıyoruz ama toplum kendini sorgulayıp değiştirmiyor . Bataklığı kurutmadıktan sonra sinekleri yakalamanın sonucu değiştirmeyeceğini anlatıyor . Mills ise katili yakalamanın büyük iş olduğunu , o yakalandığında her şeyin çözüleceğine inanıyor . Katilinde 7 büyük günahı işleyeni öldürerek mesihin geleceğine inanması Mills ile benzer düşünceye inandıklarını gösteriyor .

Bu "on numara" filmi bir şekilde edinip izlemenizi tavsiye ederim .



Yorumlar

  1. 14 yıl önce sinemada izlemiştim bu filmi,sevdiğim nadir yabancı filmlerden biriydi,etkileyici ve sürükleyiciydi.Tabii o zaman 9 yaşında olduğum için filmin konusunu,içeriğini anlayacak,yorumlayacak durumda değildim.Aradan 14 sene geçmiş,filmi hayal meyal hatırlıyorum.Filmle ilgili aklımda kalanlar;Brad Pitt'in oynadığı,katille Brad Pitt'in uzun süre bir arabada gitiiği ve filmin sonunda Brad Pitt'in arabada kutunun içinde eşinin kesilmiş kafasını görmesi ve kel katili öldürmesi.Bana bu filmi yeniden hatırlatarak güzel bir nostalji yaşattığın ve seyrettiğim ama içeriğini ve konusunu anlayamadığım filmi özet bir şekilde açıkladığıın için teşekkürler Cefe :)

    YanıtlaSil
  2. [...] This post was mentioned on Twitter by Cihan Çavuşoğlu, Cihan Çavuşoğlu. Cihan Çavuşoğlu said: Geçen yıl bu vakit yazmıştık; Se7ev Filmi Yorumu: http://bit.ly/9BuDcz [...]

    YanıtlaSil
  3. […] fark aynen sinemada da vardır. Birçok polisiye macera filmi izlemişsinizdir ama Seven‘ı izlediyseniz onu unutamazsınız. Zira eserin zihne kazınan bir mesajı […]

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultanı Öldürmek Kitap Yorumu ve Fatih'in Ölümü Üzerine

AYŞE KULİN- HAYAT DÜRBÜNÜMDE 40 SENE (1941-1964) KİTAP YORUMUM

Ayşe Kulin - Bir Gün Kitabı Yorumu

Moskof Cariye HÜRREM SULTAN- Demet Altınyeleklioğlu